Deti v Bernsdorfe sa učia v extravagantných triedach už vyše 100 rokov

22.08.2011 Celý región

Bratislava/Bernsdorf 20. augusta (TASR) - Školský rok začínajú aj deti v susednom Rakúsku. V malom priemyselnom mestečku Bernsdorf sa môžu pochváliť pozoruhodnou školou. V zachovanej pôvodnej podobe sa v nej vyučuje už viac ako 100 rokov.

Podnikateľ Artur Krupp si tu realizoval svoj sen o otváraní okien do sveta. Vnútorné vybavenie školy, ktorej výstavbu sponzoroval, bolo nevídaným unikátom. Jednotlivé miestnosti boli a aj v súčasnosti sú zariadené tak, aby si deti vedeli predstaviť rôzne historické epochy, ale aj exotické krajiny a kontinenty. Arthur Krupp chcel, aby škola vzbudila v deťoch túžbu po poznaní a tak výzdobu tried zveril umelcom Franzovi Wilhelmovi a Robertovi Jüttnerovi. Architektom budovy bol Ludwig Baumann.

Školu pre miestne deti aj deti robotníkov pracujúcich v jeho továrni otvorili po dvojročnej výstavbe v roku 1909. Každá trieda bola v určitom slohu. Napríklad v egyptskej triede sa nachádzajú stropné kazety, v ktorých je namaľovaný egyptský boh slnka a posvätný chrobák skarabeus. Niektoré obrazy prezentujú život Egypťanov, dvere so zárubňou sú napodobneninou dvier vedúcich do skutočnej egyptskej hrobky. Dórska učebňa má kazetový strop v modrej farbe gréckej oblohy. Steny sú namaľované tak, že simulujú kamenné bloky typické pre grécke stavby. Bronzové dvere sú replikou brány mykénskej veže. Triedu v štýle Pompejí zdobí strop s jemnou kresbou kvetín, zvierat a dekorácií odkrytých pri vykopávkach tohto rímskeho mesta. V maurskej učebni je strop replikou dreveného stropu španielskeho univerzitného kostola a portál dverí napodobňuje bránu Porta Aurea v Cordóbe. Nachádzajú sa tu aj učebne v slohu románskom, gotickom, renesančnom, rokokovom alebo v štýle Ľudovíta XIV. Napríklad pre rokokovú triedu bola modelom izba v zámku Schönbrunn.

Ako prídavok k extravagantnému interiéru Krupp školu vybavil aj centrálnym vykurovaním, sprchami pri telocvični a zubnou ambulanciou, ktorú sám financoval.

Pri otvorení školy ohúrení rodičia školákov vyjadrovali obavy, aby výzdoba tried neodvádzala deti od pozornosti. Škola slúžiaca ako trojrozmerná príručka 12 slohov sa však osvedčila a dodnes slúži deťom. Jej výzdoba sa pravidelne obnovuje a škola priťahuje pozornosť aj ako obľúbená turistická atrakcia mesta.

zdroje: www.centrope.com, www.berndorf.gv.at, Niederösterreich-Card 2009/2010
 

Vyberte región